Bijen en zweefvliegen in stedelijk groen: bestuivers en plaagbestrijders
Voor de rol van bijen en zweefvliegen als bestuivers geldt in stedelijk groen eigenlijk hetzelfde als in natuurgebieden, zeker waar door gunstig beheer natuurlijke situaties ontstaan. In parken, plantsoenen en (moes)tuinen zal vaak behoefte zijn aan een goede bestuiving van fruitbomen en groentegewassen. Het behoeft geen betoog dat bestuivers hier onmisbaar zijn. Onderzoekers hebben in Berlijn aangetoond dat stadsbomen meer vruchten vormen wanneer er meer bloembezoek door wilde bijen is, terwijl meer bloembezoek door honingbijen niet leidt tot meer vruchtvorming.
Bij een gevarieerd en enigszins natuurlijk beheerd openbaar groen zullen er in de stad vanzelf voldoende wilde bestuivers (zweefvliegen, hommels, andere wilde bijen) voorkomen om de bestuiving van stedelijke planten en bomen te verzorgen, zoals ook bij onderzoek in landbouwgebieden is gebleken. Wanneer de omgeving wat dit betreft te wensen overlaat, kan gezocht worden naar mogelijkheden om de rijkdom aan bestuivers te vergroten, bijvoorbeeld door het inrichten van bloemrijke bermen en het plaatsen van bijenhotels.
Zweefvliegen vervullen een belangrijke rol als natuurlijke bestrijders van bladluizen. De larven van veel soorten zweefvliegen voeden zich met deze onder tuiniers niet erg geliefde diertjes. Samen met lieveheersbeestjes gaan zweefvliegenlarven de bladluizen met groot enthousiasme te lijf: één zweefvliegenlarve kan vele honderden bladluizen eten. Om uw rozenstruik voor een teveel aan bladluizen te behoeden, loont het dus om de plaatselijke zweefvliegenpopulatie te stimuleren. Natuurlijke gras- en kruidenvegetaties in de buurt kunnen hierbij een handje helpen.
Educatie en bewustwording
Een groene leefomgeving wordt door veel mensen als plezierig ervaren en er bestaan diverse wetenschappelijke studies die claimen dat hier een positief gezondheidseffect van uit gaat. Dergelijke studies vallen buiten het bestek van deze website, maar men kan zich voorstellen dat ook bestuivende insecten hieraan bijdragen. Een stadspark zonder zoemende hommels is toch minder aantrekkelijk.
Weinig mensen zijn zich bewust van de verrassend grote diversiteit aan bijen en zweefvliegen in de stad. Juist deze dieren lenen zich er daarom goed voor om stadsbewoners bewust te maken van biodiversiteit (Fortel et al. 2014 wijzen hier ook op). Met hun mooie, aaibare uiterlijk, hun nuttige bestuiversrol en hun interessante levenswijze zijn bijen zeer geschikt als 'vlaggenschip' voor het belang en de schoonheid van biodiversiteit.
Bijen en zweefvliegen lenen zich ook uitstekend voor natuureducatie op scholen en in natuur- en milieu-educatiecentra. Er zijn allerlei zoekkaarten beschikbaar en iedereen kan met behulp van bijenhotels en het planten of zaaien van 'bijenbloemen' de bijen naar zijn school- of achtertuin lokken.