Determinatie eenvoudig

Onderstaande zoekkaarten en digitale sleutels kunnen de beginnende bijenliefhebber op weg helpen bij het herkennen van bijen. Wees er op bedacht dat hiermee slechts een deel van de meer dan 350 Nederlandse soorten op naam gebracht kan worden. Een determinatie op basis van deze hulpmiddelen is dus vaak niet 100% zeker. Zie ook Determinatieliteratuur gevorderden.

  Zoekkaart Bewoners van bijenhotels Wat woont er in mijn bijenhotel? Niet alleen bijen, maar ook wespen en andere dieren maken gebruik van de kunstmatige behuizing die wij ophangen. Met deze zoekkaart zijn ze op naam te brengen. Download hem hier, of bestel hier papieren exemplaren (€ 1,50 per stuk excl. verzendkosten).
  Basisgids hommels Voor iedereen die meer wil leren over het herkennen van verschillende hommelsoorten. Het is geÏllustreerd met prachtige tekeningen van Jeroen de Rond en van elke soort zijn bovendien heldere kleurenfoto's opgenomen. Download hier gratis een PDF of bestel het op papier voor 5 Euro bij eis@naturalis.nl
 

Soortzoeker Nederlandse hommels Online determinatiesleutel voor alle momenteel in Nederland voorkomende hommels, inclusief zeldzaamheden als de late hommel en de boshommel. Als bonus is bovendien Semjonovs hommel opgenomen, een soort die mogelijk nog in Nederland opduikt. Met zeer fraaie illustraties door Jeroen de Rond. 

 

Soortzoeker Bijen tot op genus Online determinatiesleutel om elke bij mee tot op genus te determineren. 

   

Online op naam brengen bijen in tuinen Een digitale determinatiesleutel. Kies zelf de kenmerken waarmee je wilt determineren: kleur van het achterlijf of kleur van het borststuk? Met elke keuze worden de mogelijkheden verder ingeperkt, tot je één soort overhoudt. Met fraaie illustraties van Jeroen de Rond van 38 soorten die veel in tuinen voorkomen.

     
   

Zoekkaart bijen in de tuin Zoekkaart voor 38 bijensoorten die veel in tuinen voorkomen. Zie hier voor meer informatie.

     
  

Zoekkaart wilde bijen in tuinen Eenvoudige zoekkaart met goede tekeningen van 20 bijensoorten die veel in tuinen voorkomen. Met aanwijzingen voor het bouwen van bijenhotels. Als PDF te downloaden. Papieren versies zijn beschikbaar via EIS Kenniscentrum Insecten, zo lang de voorraad strekt.

     
    Herkenningskaart wilde bijen (Jasper de Ruijter) Zoekkaart met 27 tekeningen van algemene wilde bijen. Niet digitaal beschikbaar, alleen op papier te bestellen.
     
    Herkenningskaart hommels (Jasper de Ruijter) Zoekkaart met 16 tekeningen van algemene hommels. Niet digitaal beschikbaar, alleen op papier te bestellen.
     
    Wilde bijen in beeld (Jasper de Ruijter) Door de KNNV uitgegeven boekje met zoekkaart en informatie over algemene wilde bijen. Niet digitaal beschikbaar, alleen op papier te bestellen. 
     
    Zoekkaart bewoners van het bijenhotel (Frans van Alebeek) Eenvoudige zoekkaart met foto's van enkele algemene bewoners van bijenhotels, zowel bijen als wespen.
     
   

Zoekkaart wilde bijen en bijenkalender (Arie Koster) Overzicht van Nederlandse wilde bijen per soortgroep (genus), met omschrijving van kenmerken.

     
   

Zoekkaart Nederlandse bijen voor tablets en mobieltjes (Arie Koster) Een overzicht van veel Nederlandse soorten met foto's en beschrijving van de kenmerken, zodanig vormgegeven dat het op een mobieltje goed te raadplegen is. 

     
   

Digitale hommelsleutel British Museum Hommels kunnen online op naam worden gebracht met deze digitale sleutel van het British Museum. Verschillende (zeldzame) Nederlandse soorten ontbreken hierin overigens. Let ook op bij de aardhommel: van deze soort komt in Groot-Brittannië een kleurvorm voor met een roodbehaarde achterlijfspunt, waardoor ze daar eenvoudig van veld- en wilgenhommels te onderscheiden zijn. In Nederland hebben aardhommels altijd een witte kont, wat het onderscheid met die soorten veel moeilijker maakt.

     
   

What's that bumblebee? Engelstalige veldgids voor de Britse hommels. Verschillende (zeldzame) Nederlandse soorten ontbreken overigens in deze gids. Let ook op bij de aardhommel: van deze soort komt in Groot-Brittannië een kleurvorm voor met een roodbehaarde achterlijfspunt, waardoor ze daar eenvoudig van veld- en wilgenhommels te onderscheiden zijn. In Nederland hebben aardhommels altijd een witte kont, wat het onderscheid met die soorten veel moeilijker maakt.