Snorretjes
De snorzweefvlieg dankt zijn naam aan de smalle, zwarte bandjes tussen de oranje banden op zijn achterlijf: deze bandjes hebben de vorm van snorretjes (model Zorro). Het is de algemeenste zweefvlieg van Nederland. Vooral in de zomer zitten de bloemen soms vol met snorzweefvliegen. Een heel gewone soort dus, maar met heel bijzondere eigenschappen.
Winterharde vrouwtjes
De snorzweefvlieg is één van de weinige zweefvliegensoorten die in het volwassen stadium de winter kan doorbrengen. Alleen de vrouwtjes doen dit. Bevruchte vrouwtjes zoeken in de herfst een beschut plekje waar ze zich tot het volgende voorjaar schuilhouden. Soms komen ze op warme winterdagen al tevoorschijn. In het voorjaar leggen ze hun eitjes, waaruit bladluisetende larven komen. Later in het voorjaar verpoppen ze en dan verschijnen er binnen één à twee weken nieuwe snorzweefvliegen.
Massamigratie
In het late voorjaar verschijnen er steeds meer snorzweefvliegen en in de loop van de zomer loopt dit aantal nog verder op. Voor een deel komt dit doordat ze zich in Nederland zelf voortplanten. Voor een ander deel bestaat de zomerpopulatie in Nederland echter uit migranten uit het zuiden. Vooral bij langaanhoudend warm weer komen ze met duizenden tegelijk uit Zuid-Europa ons land binnen. Ze kunnen honderden kilometers vliegen en ze zijn zelfs wel eens op 200 meter hoogte aangetroffen.
Lees meer over zweefvliegenmigratie in Levenswijze van volwassen zweefvliegen.