Nieuwsartikelen

NATIONALE BIJENSTRATEGIE: ALLE NIEUWSARTIKELEN

Stel je ideale ‘Bed & Breakfast’ voor bestuivers samen met deze webtools

Wageningen University & Research en Naturalis Biodiversity Center ontwikkelden samen 2 webtools: Bloeibogen.nl en hulpvoorbestuivers.nl. Deze tools helpen je om bestuivers te beschermen. Je kunt hiermee namelijk een succesvol 'Bed & Breakfast' voor hen ontwikkelen. Maatwerk is daarbij heel belangrijk.

Bron: Foto Dianne Sanders - Bloemenrand langs een perceelDe tools geven daarom tips per terrein en regioDeze tips sluiten aan bij de wensen van bijensoorten die op die plekken (kunnen) voorkomen. Zo helpen de tools je bij het maken van je ideale 'Bed & Breakfast' voor bestuivers. 

Webtool ‘Hulp voor bestuivers’
Wageningen University & Research ontwikkelde in samenwerking met Stainless Media de webtool hulp voor bestuivers. De tool biedt terreineigenaren verschillende maatregelen voor de aanleg van voedselbronnen en nestgelegenheid voor bestuivers. En geeft daarnaast praktische vuistregels om deze aan te leggen. De webtool is tot stand gekomen binnen het onderzoeksprogramma Kennisimpuls Bestuivers en financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Webtool ‘Bloeibogen’
De bloeibogen-webtool vult dit aan met plantadvies. Hiermee zie je hoe je de wilde bijen in jouw omgeving helpt door een bloeiboog te maken. Dit is een samenstelling van verschillende wilde planten met verschillende bloeiperiodes. Zo krijgen de verschillende bijensoorten voldoende voedsel. Via de webtool zie je welke planten je nog moet toevoegen aan de bestaande planten voor een complete bloeiboog.

De webtool gebruikt verspreidings- en interactiemodellen van bijensoorten en hun voedselplanten. Wetenschappers van Naturalis Biodiversity Center en ECOgoggle ontwikkelden de tool. De informatie over de planten, bijen en hun interactie komt uit gegevens van Naturalis, EIS Kenniscentrum Insecten, Waarneming.nl en het Nederlands soortenregister.

Voor wie zijn deze tools?
Iedereen kan deze tools gebruiken. Ze zijn vooral interessant voor mensen die groenvoorzieningen inrichten. Maar de tools zijn ook handig voor landschapsarchitecten, tuinontwerpers, agrariërs en burgers. Daarnaast zijn ze ook geschikt voor educatieve doelen, voor jong en oud. En voor tuineigenaren met groene vingers.

Aan de slag
Bloeibogen.nl en Hulpvoorbestuivers.nl willen de biodiversiteit verhogen. Dit doel willen ze bereiken door wilde bijen aan te trekken, door eigen initiatief of als gezamenlijke wens. De webtools zijn gratis en makkelijk te gebruiken. Ontdek het zelf en neem een kijkje op de websites. En zet je in voor de bestuivers bij jou in de buurt!

Vorig artikel Deltadijken als bijenparadijs
Volgend artikel Terugkijken: vraaggesprek Nationaal Strategisch Plan uit de BoerenNatuurweek

Zoeken