Nieuwsartikelen

NATIONALE BIJENSTRATEGIE: ALLE NIEUWSARTIKELEN

Achter de schermen bij de Nationale Bijenstrategie

Wat gebeurt er allemaal bij de Nationale Bijenstrategie (NBS)? Wij nemen je graag mee in waar we nu aan werken. En vertellen je over nieuwe, leuke projecten waarin we samenwerken met partners en andere netwerken.

Event Nationale BijenstrategieLogo Nationale Bijenstrategie
Je hebt de save the date vast wel gezien. Op 2 november is ons grote event ter ere van 5 jaar Nationale Bijenstrategie. Daarvoor nodigen we jou als partner samen met jouw relaties van harte uit.

We zijn druk met de voorbereidingen voor het programma. Zo hebben we 30 mei een bijeenkomst met een aantal partners om te brainstormen over de precieze inhoud. Wat willen partners graag doen en horen op deze dag? We vertellen je meer in een volgende nieuwsbrief. En dan kun je je ook aanmelden. Houd 2 november daarom alvast vrij!

Nieuwe website
Sinds 2020 vind je informatie over de NBS op de website Bestuivers.nl van EIS Kenniscentrum Insecten (EIS). Daarvoor werkten we ook samen met Naturalis. Dit jaar is het tijd om uit te vliegen. We werken aan een eigen website. Zodra deze er is, laten we dit jullie weten. We willen hierbij EIS en Naturalis hartelijk bedanken voor de samenwerking hierin. En natuurlijk blijven we nog steeds samenwerken aan andere projecten.

Animatie
Bij gemeenten heeft de jaarlijkse campagne NK Tegelwippen heel wat bekendheid gekregen. En inmiddels bereikt de campagne een groot netwerk. We willen graag ook meer aandacht voor bestuivers in deze campagne. Daarom hebben we hiervoor een mooie animatie laten maken. Want één beeld zegt meer dan duizend woorden. We werkten hiervoor samen met het creatieve bureau achter het NK-Tegelwippen, Frank Lee.

Met de animatie laten we zien hoe je op een laagdrempelige manier iets kunt doen om de wilde bijen te helpen. De animatie stond op Wereld Bijendag, 20 mei, op de socialmediakanalen van NK Tegelwippen. Zoals op Facebook. Ook staat er een inspiratie-artikel online met onder andere aandacht voor het maken van een bijenburcht.

Webinar bij-vriendelijk beheer gemeenten samen met IVN Natuureducatie
Samen met IVN organiseren we een webinar voor gemeenten. Dit doen we vanuit het project Nederland Zoemt. Hierin willen we meer vertellen over bij-vriendelijk beheer. En praktische tips delen. Dit doen we samen met NBS-partners: Naturalis, Wageningen Environmental Research (WENR). De datum is nog niet bekend, maar het webinar zal in elk geval in oktober plaatsvinden.

Kennis delen via Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel
Een andere nieuwe samenwerking is die met Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Zij nemen de producten die we met partners maken ook op in hun toolbox Deltaplan.

Zo brengen we de kennis over bestuivers weer verder. Zodat steeds meer mensen weten hoe belangrijk ze zijn. En ze hun steentje voor bestuivers kunnen bijdragen.

Bestuivers meer onder de aandacht bij aanbestedingen en inkoop
Samen met PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, onderzoeken we hoe bij aanbestedingen en inkoop meer rekening kan worden gehouden met biodiversiteit en bestuivers.

Opzetten van een project voor bestuivende insecten op het agrarisch terrein
Voor het thema Landbouw uit de Theory of Change zijn te weinig resultaten behaald. Dit bleek uit de workshops die we vorig jaar organiseerden met partners. Daarom willen de partners van de NBS nu meer aandacht besteden aan bestuivers binnen de landbouwtransitie.

Samen met een aantal partners hebben we een eerste brainstorm sessie gehouden. Om te onderzoeken hoe we dit samen onder de paraplu van de Nationale Bijenstrategie kunnen oppakken.

Vorig jaar hielden we 2 workshops voor partners. In de eerste workshop onderzochten de deelnemers hoe de initiatieven van de partners bijdroegen aan het einddoel. In de vervolgworkshop werden de genoemde effecten en resultaten aangevuld.

 

Vorig artikel Save the date: Event Nationale Bijenstrategie 2 november 2023
Volgend artikel Minder bestuivers geteld door koude weer

Zoeken