Nieuwsartikelen

NATIONALE BIJENSTRATEGIE: ALLE NIEUWSARTIKELEN

Eerste bijenburcht in Utrecht

Woensdag 23 maart opende partner gemeente Utrecht haar eerste bijenburcht. Deze meterslange burcht biedt plek aan verschillende soorten bijen. Wethouder Lot van Hooijdonk (groen en dierenwelzijn) opende de burcht. Dit deed ze met kinderen van de buitenschoolse opvang in de buurt. Utrecht gaat nog meer bijenburchten maken. Ook andere gemeenten hebben al interesse.
Bron: Gemeente Utrecht- Bijenburcht Utrecht
Hotel in de grond
Utrecht zet zich in voor een veilige thuishaven met voldoende voedsel voor wilde bijen. Dit doet de gemeente bijvoorbeeld door bijenburchten te maken. Dit zijn hotels voor bijen in de grond. Ongeveer 80% van de wilde bijen nestelt namelijk in de grond. Zo vergroot de gemeente het leefgebied van deze bijen.

Hoe ziet een bijenburcht eruit?
De gemeente maakte haar eerste bijenburcht bij de Stadstuin Kanaalweg. De burcht bestaat uit onder andere leemhoudend zand en boomstammen. Ze heeft de vorm van een halve maan, met een opening op het zuiden. Door verschillende schuine en verticale muren is de burcht geschikt voor elke bijensoort.

Meer acties voor de wilde bij
In Utrecht leven ongeveer 127 soorten wilde bijen, ook zeldzame soorten. Al jaren zet Utrecht zich op verschillende manieren voor hen in. Wethouder Lot van Hooijdonk: 'De bijenburcht is een heel mooie aanvulling op alles wat we al doen om wilde bijen plek te bieden (…). Zo hebben we bijenhotels, ‘bloemrijk’ maaibeleid en groene bushokjes. Die leveren allemaal een bijdrage aan meer insecten in de stad.'

Maak ook een minibijenburcht
Utrecht roept zijn inwoners op om een kleine bijenburcht te maken in hun tuin of op hun balkon. Ze kunnen daarvoor gratis leemhoudend zand halen bij elke stadsboerderij van Utrecht. En ook een handleiding. Deze staat ook op de website van Utrecht Natuurlijk onder 'Zelf aan de slag in je tuin'.

Bij-vriendelijke gemeente
In 2020 kreeg gemeente Utrecht de titel meest bij-vriendelijke gemeente van Nederland. Ze kreeg daarvoor verschillende prijzen, waaronder gratis advies door bureau TAUW. Dit bureau ontwikkelde een handleiding waarmee je een grote bijenburcht kunt maken.

Ook een bijenburcht bouwen?Bron: Gemeente Utrecht - Bijenburcht Utrecht
Meer gemeenten hebben interesse in de bijenburchten. Ze kunnen daarvoor de handleiding gebruiken. Je vindt de handleiding op de website van Utrecht Natuurlijk onder 'Bijenburcht'

Bijenburchten zijn een initiatief van:

  • Gemeente Utrecht
  • Utrecht Natuurlijk
  • BijenhoudersVereniging Utrecht e.o.
  • TAUW

De Nationale Bijenstrategie droeg hieraan financieel bij.

Dit persbericht verscheen eerder op de website VARnws.
 

Vorig artikel Bekijk het landschap als wilde bij: ecoprofielen voor bestuivers
Volgend artikel Veel nieuwe bijensoorten gezien door samenwerking met De Bijenkorf

Zoeken