Nieuwsartikelen

NATIONALE BIJENSTRATEGIE: ALLE NIEUWSARTIKELEN

Nieuwe aanpak voor het behoud van Europa’s wilde bestuivers

Het Safeguard project: bescherming van Europese wilde bestuivers wil meer inzicht krijgen in de directe en indirecte oorzaken van het afnemende aantal bestuivers. Naast bijen gaat het ook om vlinders, vliegen en andere bestuivende insecten. En wat hiervan de gevolgen zijn voor het milieu, de economie en de samenleving. Ze wil de achteruitgang van bestuivers in Europa stoppen. Wereldwijd doen onderzoekers, ngo’s en deskundigen bij bedrijven en overheden mee aan dit project. Eén van de op te leveren resultaten is een toolkit met praktische handvatten om bestuivers te helpen. Bron: Pixabay - Bijen op lavendel 

Het Safeguard project krijgt financiering van het Horizon 2020 programma van de Europese Commissie. Dit programma ondersteunt onderzoek en innovatie.Het project duurt vier jaar en eindigt in 2024. Safeguard weet dan beter hoe het gaat met de wilde bestuivers in Europa.

Deelnemers project
Deelnemers aan het project zijn de samenwerkende partijen:

•    Julius Maximilians-Universiteit in Würzburg
•    Institute for European Environmental Policy
•    International Union for Conservation of Nature 

Zij werken samen met veel andere partijen aan het Safeguard project.

Integraal beoordelingspakket
Safeguard stelt in dit project een evaluatiepakket samen (In het Engels: Integrated assessment framework, afgekort IAF). Dit pakket vormt de basis voor effectieve beleidsmaatregelen en praktische oplossingen. Safeguard reikt hiermee de overheid en het bedrijfsleven ideeën aan die ze kunnen omzetten naar maatregelen. Om zo wilde bestuivers en hun nuttige functie te beschermen.

Toolkit met maatregelen
Daarnaast levert het project ook een toolkit op. Deze laat verschillende stakeholders kennismaken met het beoordelingspakket (IAF). Zo kunnen ze uitzoeken welke maatregelen en beslissingen het beste zijn. En wat de mogelijkheden zijn in bijvoorbeeld beschermde gebieden, de stad of de landbouw. Deze toolkit is een van de eindproducten en beschikbaar in 2024.

Nationaal, Europees en wereldwijd beleid
Safeguard gaat ook kijken naar nationaal, Europees en wereldwijd beleid. Wat zijn daarin de aanknopingspunten om met de resultaten aan de slag te gaan? Dit is handige informatie voor beleidsmakers op alle niveaus.

Volg de ontwikkelingen van Safeguard
Ga voor meer informatie over het project naar de website van Safeguard (je gaat naar een Engelstalige website) en volg hun Twitter account. Daar lees je ook hoe en wanneer je mee kunt doen aan dit project.

Safeguard houdt ons op de hoogte van alle ontwikkelingen. Ook laat ze weten wanneer je je kunt inschrijven voor de Safeguard nieuwsbrief. We informeren je daarover in onze nieuwsbrief.

Voor dit bericht gebruikten we informatie die we kregen van Safeguard.

Vorig artikel Subsidie Versneld natuurherstel 2022
Volgend artikel Een Bosje hier voor een Bosje daar

Zoeken