Zwarte sachembij houdt niet alleen van hondsdraf
4 februari 2025. - De zwarte sachembij komt in Nederland vooral in Limburg voor. Daarbuiten zijn slechts enkele geïsoleerde populaties. In één van die populaties is nu onderzoek gedaan naar de voedselplanten van deze bij.
EIS Kenniscentrum Insecten heeft in 2023 en 2024 uitgebreid onderzoek gedaan naar de zwarte sachembij Anthophora retusa in Kwintelooijen bij Veenendeaal (Utrecht). Nestelplekken zijn in kaart gebracht, er is een nulmeting voor een monitoring uitgevoerd en er is uitgebreid onderzoek verricht naar de voedselplanten van deze ernstig bedreigde bijensoort.
In totaal zijn er tijdens de nulmeting 71 exemplaren van de zwarte sachembij waargenomen. Voor het onderzoek naar de voedselplanten is niet alleen het bloembezoek tijdens het veldwerk genoteerd, maar is ook de stuifmeellading van een zevental vrouwtjes verzameld. Hiervan zijn microscopische preparaten gemaakt teneinde het stuifmeel te determineren en de onderlinge verhouding te kunnen bepalen. Dit leverde in totaal acht verschillende typen pollen op waarbij hondsdraf met 34% het grootste aandeel inneemt en daarnaast kruisbloemigen met bijna een kwart (24%). Het merendeel van de vrouwtjes lijkt een sterk individuele voorkeur voor bepaalde plantensoorten te hebben. Opvallend genoeg zit er een grote discrepantie tussen de plantensoorten waargenomen tijdens het bloembezoek en die aanwezig in de stuifmeellading. Mogelijk ging het bij het waargenomen bloembezoek grotendeels om het verzamelen van nectar in plaats van stuifmeel.
De resultaten maken duidelijk dat de zwarte sachembij in deze populatie een grote diversiteit aan planten gebruikt als voedselbron en dat hondsdraf daar een belangrijk aandeel van inneemt. Daarmee is het bevorderen van hondsdraf alleen niet voldoende voor het behoud van de zwarte sachembij in Kwintelooijen en zal het huidige diverse bloemenaanbod behouden en versterkt moeten worden.
Lees hier de rapportage.