Nieuwsartikelen Nationale Bijenstrategie nieuw

Nieuwsartikelen Nationale Bijenstrategie

Britten willen betalen voor bestuivers

26 april 2015. - Uit een Brits onderzoek blijkt dat Britse burgers bereid zijn om extra belasting te betalen voor de diensten die bestuivers leveren aan zowel de bestuiving van landbouwproducten als aan de stimulering van een bloemrijk landschap. De onderzoekers berekenden dat de Britse burger hier gemiddeld GBP £13,4 per jaar voor over hebben, wat zou neerkomen op een landelijk 'bestuiversbudget' van £379...

Effecten neonicotinoiden op wilde bijen

25 april 2015. - Neonicotinoiden zijn veelgebruikte gifstoffen in de landbouw wereldwijd. Al jaren woedt er een hevig debat over de negatieve effecten van deze insecticiden op bijen. Inmiddels was duidelijk dat zowel honingbijen als wilde bijen (hommels en rosse metselbijen) lijden onder invloed deze stoffen. Recent onderzoek maakt nu ook duidelijk dat wilde bijenpopulaties er schade van ondervinden. In Zweden onderzocht men de effecten van...

Minder bestuivers: minder plantenzaad

25 april 2015. - Een afname in wilde bestuivers leidt tot minder zaadproductie bij knoopkruid en margriet, zo blijkt uit een vierjarig Noors onderzoek. In een experimentele opzet vergeleken de onderzoekers de zaadproductie van deze planten bij een kunstmatig om laag gebrachte bestuiversdichtheid. Deze resultaten zijn van belang bij het begrijpen van de invloed van een afname van bestuivers op de wilde flora.

Landgebruik grote invloed Britse bijenfauna

7 april 2015. - Met behulp van historische gegevens onderzochten de auteurs van dit artikel de invloed van landgebruik op de bijen- en wespenfauna. Veranderingen in het landgebruik binnen een kilometer van de onderzoeksplek bleken van grote invloed op deze fauna. Er bleek vooral een negatief verband te zijn met de oppervlakte landbouwgrond: hoe sterker de toename aan landbouwgrond in de omgeving, hoe sterker de afname in bijen- en wespendiversiteit. De...

Nieuwe bijenzoekkaart

3 april 2015. - Er is een nieuwe bijenzoekkaart beschikbaar voor 38 soorten bijen die veel in tuinen voorkomen. De illustraties zijn van Jeroen de Rond en van hoge kwaliteit. Van verschillende soorten zijn zowel mannetje als vrouwtje afgebeeld en van sommige ook verschillende kleurvormen (bijvoorbeeld lichte en donkere weidehommels). Achterop de zoekkaart staan teksten met beschrijvingen van de soorten. 

De zoekkaart...

Determinatiewerk voor de Europese tubebijen

  3 april 2015. - Er is een nieuw overzichtswerk...

Europese Rode Lijst bijen

    30 maart 2015....

Bijen en zweefvliegen in natuur- en groenbeheer

Lees meer

Uiteenlopende oorzaken afname bijen

Lees meer

Hommels en klimaatopwarming

Het gaat slecht met de hommels in Europa (lees hier meer over de toestand in Nederland). Hommels zijn belangrijke bestuivers, dus reden genoeg om te onderzoeken wat er mee gebeurt bij klimaatopwarming. Een team van onderzoekers bracht meer dan een miljoen gegevens van hommels in Europa bijeen en gebruikte deze om de verspreidingspatronen te analyseren.

Nieuwe inzichten oorzaken afname bijen

Lees meer
Eerste101112131415161719

Over bestuivers.nl

Bestuivers.nl is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten en is bedoeld als centraal punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen en zweefvliegen. De website is mede tot stand gekomen dankzij het Sayers Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over EIS

EIS Kenniscentrum Insecten is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast houden we ons bezig met voorlichting en educatie. Bezoek hier onze website.

  

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten
Postbus 9517 
2300 RA Leiden 
(+31) 071 7519314 
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres: 
Darwinweg 2
Leiden