EasyDnn News

Roep om regulering van de hommelhandel

Roep om regulering van de hommelhandel

4 april 2018. - Je zou denken dat een hommeltje meer of minder geen kwaad kan. Daar denken biologen in het Chileense Patagonië anders over. De Patagonische hommel Bombus dahlbomii heeft daar zwaar te lijden onder de introductie van twee Europese hommelsoorten: onze 'gewone' aardhommel en de grote tuinhommel. Onderzoekers pleiten in een recent artikel voor een internationale regulering van de hommelhandel. 

De aardhommel Bombus terrestris en de grote tuinhommel B. ruderatus zijn in Chili ingevoerd om daar gewassen te bestuiven, zoals tomaat en blauwe bes. Vervelende bijkomstigheid hiervan was dat deze hommels ziektes en parasieten met zich meebrachten die voorheen niet voorkwamen in Zuid-Amerika. De inheemse Patagonische hommel is hier slecht tegen bestand. Bovendien concurreren de hommelsoorten om de beschikbare bloemen. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een substantieel probleem, want naar schatting bedroeg het totale aantal ingevoerde kolonies en koninginnen van de aardhommel in 2016 al 1,2 miljoen. 

De Patagonische hommel Bombus dahblomii is inmiddels uitgeroeid in grote delen van zin oorspronkelijke leefgebied, als gevolg van de introductie van de aardhommel in Chili. Hij wordt beschouwd als een bedreigde soort. Daarnaast spelen de ingevoerde aardhommels een rol in de verspreiding van invasieve uitheemse planten doordat zij die effectiever bestuiven dan de in Chili oorspronkelijk voorkomende bestuivers. Ook veroorzaken de aardhommels schade in de frambozenteelt en in de inheemse flora door hun gewoonte om 'in te breken' in bloemen waarvan de nectar te diep zit om met hun korte tong te bereiken. 

De introductie van uitheemse hommels leidt in Zuid-Amerika dus tot allerlei onvoorziene en ongewenste gevolgen. Vergelijkbare ontwikkelingen hebben zich bijvoorbeeld ook voorgedaan in Nieuw Zeeland, waar eveneens Europese hommels zijn geïntroduceerd. De onderzoekers slaan hierover alarm in hun recente artikel en roepen op tot internationale afspraken over import van uitheemse soorten, met name op regionaal niveau tussen buurlanden. Regulering overlaten aan afzonderlijke landen blijkt onvoldoende. Dit wordt duidelijk uit het feit dat Argentinië weliswaar een streng beleid voert en verzoeken voor hommelimport steevast afwijst, terwijl buurland Chili vrolijk doorgaat met de import. Inmiddels zijn de hommels al veelvuldig de Chileens-Argentijnse grens overgevlogen, met ook voor Argentinië grote gevolgen. 

Het artikel is hier te vinden. 

Meer berichten in andere media over dit onderwerp: 

Radioprogramma Argos 31 maart

Bionieuws 27 maart

 

Vorig artikel Meer kennis over bestuiving door zweefvliegen
Volgend artikel Gazons maaien: mag het ietsje minder?