EasyDnn News

Dode hommels onder lindebomen

Dode hommels onder lindebomen

12 juli 2022. - In de zomer is het vaak te zien: grote aantallen dode hommels onder lindebomen. Op veel plaatsen in Europa en Noord-Amerika wordt dit verschijnsel al jarenlang gesignaleerd, maar de oorzaken hiervan waren onduidelijk. Predatie, ouderdom, verhongering en giftige lindenectar werden als mogelijke oorzaken genoemd. Noorse onderzoekers publiceren nu de resultaten van een studie waarin elk van deze mogelijke oorzaken werd onderzocht. 

In augustus 2018 bezochten de onderzoekers gedurende twee weken vier maal per dag 24 lindebomen (Tilia x europaea) in de Noorse stad Trondheim. Bij elk van de bezoeken verzamelden ze de dode hommels die ze vonden. Dit leverde 500 dode hommels op, behorende tot minstens vijf verschillende soorten. Elke hommel werd onderzocht om ouderdom en sporen van predatie en uithongering vast te stellen. Daarnaast voerden de onderzoekers een experiment uit waarbij gekweekte hommels werden gevoerd met lindenectar. 

Het voedingsexperiment met lindenectar leverde geen aanwijzingen op dat de nectar giftig was voor de hommels. Slechts een klein deel van de hommels vertoonde tekenen die wezen op ouderdom (zoals versleten vleugels). De helft van de dode hommels bleek verwondingen te hebben die wijzen op predatie door bijvoorbeeld vogels.  De onderzoekers konden echter niet vaststellen of deze verwondingen de doodsoorzaak vormden of dat zij deze opliepen terwijl zij al stervende waren. Wegingen van de dode hommels wezen er op dat een groot deel van de hommels waarschijnlijk uitgehongerd was. 

De onderzoekers concluderen dat verhongering en predatie waarschijnlijk de belangrijkste oorzaken zijn van de dood van hommels onder lindebomen en dat giftige nectar niet aan de orde is. Zij houden nog wel de mogelijkheid open dat niet onderzochte oorzaken, zoals parasitisme, mede een rol spelen. Ook is het precieze aandeel van elke factor nog niet bekend. 

Lees het artikel hier (open access). 

Vorig artikel Advies honingbijen in Amsterdam
Volgend artikel Zadeldwergzandbij leidt marginaal bestaan