EasyDnn News

Bijen en zweefvliegen op Kroondomein het Loo Lees meer

Bijen en zweefvliegen op Kroondomein het Loo

17 maart 2025. - Kroondomein het Loo is al sinds 1684 in bezit van de Nederlandse koninkijke familie. Het is met een oppervlakte van 10.400 hectare het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland. De Oranjes hebben zich op dit landgoed door de jaren heen regelmatig beziggehouden met de jacht op groot wild, zoals zwijnen en herten. Insecten kregen hierbij aanzienlijk minder aandacht, zodat over de wilde bijen- en zweefvliegenfauna van dit Kroondomein nog weinig bekend was. Op verzoek van het Kroondomein heeft EIS Kenniscentrum Insecten in 2022 en 2023 een onderzoek uitgevoerd naar de bijen en zweefvliegen van het gebied. De resultaten zijn nu vastgelegd in een rapportage.

Zwarte sachembij houdt niet alleen van hondsdraf Lees meer

Zwarte sachembij houdt niet alleen van hondsdraf

4 februari 2025. - De zwarte sachembij komt in Nederland vooral in Limburg voor. Daarbuiten zijn slechts enkele geïsoleerde populaties. In één van die populaties is nu onderzoek gedaan naar de voedselplanten van deze bij. Hieruit blijkt dat de zwarte sachembij in deze populatie graag stuifmeel van hondsdraf verzamelt, maar ook van diverse andere plantensoorten. Variatie in bloemaanbod lijkt belangrijk voor deze soort.

Structuurvariatie op dijken belangrijk voor insecten Lees meer

Structuurvariatie op dijken belangrijk voor insecten

3 februari 2025. - Binnendijken zijn plaatselijk bijzonder rijk aan insecten. Daar werd in 2023 op in gegaan in een eerste artikel in De Levende Natuur. Nu is een tweede artikel verschenen waarin wordt toegelicht welke factoren een dijk meer of minder aantrekkelijk maken voor insecten.

Zuid-Hollands Bijenlandschap op weg naar 2030: de goede kant op? Lees meer

Zuid-Hollands Bijenlandschap op weg naar 2030: de goede kant op?

23 januari 2025. - Het Bijenlandschap van Groene Cirkels werd opgestart in 2015. Vele partijen sloegen de handen ineen om een bijvriendelijk landschap te ontwikkelen in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden, Alphen aan den Rijn en Zoetermeer. In dit zelfde jaar startte ook een monitoring  van bijen en zweefvliegen in deze regio. In 2024 werd deze monitoring voor de vierde maal uitgevoerd. Hoe gaat het met de bijen en zweefvliegen in het Bijenlandschap, 10 jaar na de oprichting?

Rode Lijst Zweefvliegen alsnog in de Staatscourant Lees meer

Rode Lijst Zweefvliegen alsnog in de Staatscourant

3 oktober 2024. - Staatssecretaris Rummenie van LVVN heeft deze week besloten de Rode Lijst Zweefvliegen alsnog officieel  in de Staatscourant te publiceren. Deze Rode Lijst werd eerder dit jaar door EIS Kenniscentrum Insecten in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek opgesteld. Hieruit bleek dat bijna de helft (46 %) van alle soorten zweefvliegen een bedreigde status kreeg. 

Het raadsel van de overwinterende akkerhommels Lees meer

Het raadsel van de overwinterende akkerhommels

23 september 2024. - De akkerhommel is een van de meest algemene hommelsoorten in Nederland die in bijna elke tuin voorkomt. Toch weten we vrijwel niets over de plekken waar de koninginnen van deze soort overwinteren.

Honingbij en wilde bijen in Biesbosch op zelfde bloemen Lees meer

Honingbij en wilde bijen in Biesbosch op zelfde bloemen

12 juli 2024. - In de zomer plaatsen imkers grote aantallen honingbijkasten rond de Biesbosch om te profiteren van de massadracht van reuzenbalsemien. Hierbij wordt vaak aangenomen dat de grote aantallen honingbijen geen probleem vormen voor wilde bestuivers, omdat de honingbijen uitsluitend de exotische reuzenbalsemien zouden bezoeken. Open vraag was evenwel of deze aanname klopt. 

Nieuw voor Nederland: meerjarige groefbij duikt op in Zuid-Hollands Bijenlandschap Lees meer

Nieuw voor Nederland: meerjarige groefbij duikt op in Zuid-Hollands Bijenlandschap

17 juni 2024. - Een bosje in een veenweidegebied en museumpark Archeon. Hier werd de meerjarige groefbij voor het eerst in Nederland ontdekt. Geen typische plekken voor deze zuidelijke bijensoort, die van droogte en warmte houdt. Toch is te verwachten dat we de meerjarige groefbij de komende jaren vaker in ons land gaan zien. Dat is leuk, want deze bij houdt er een heel bijzondere, meerjarige levenswijze op na.

Bijna helft Nederlandse zweefvliegen bedreigd Lees meer

Bijna helft Nederlandse zweefvliegen bedreigd

Bijna de helft van onze zweefvliegen is bedreigd of zelfs al verdwenen uit Nederland. Dit blijkt uit het Basisrapport voor de Rode Lijst Zweefvliegen 2023, die de minister voor Natuur en Stikstof onlangs aan de Tweede Kamer zond. De resultaten stemmen droevig. 

Zweefvliegen sterven steeds sneller uit Lees meer

Zweefvliegen sterven steeds sneller uit

16 april 2024. - Het aantal soorten zweefvliegen dat uit ons land verdwijnt, was de afgelopen dertig jaar veel hoger dan daarvoor. Er is een scherpe trendbreuk begin jaren 90, wat samenvalt met de grootschalige introductie van insecticiden als neonicotinoïden. Voor bijen is het tempo waarin soorten verdwijnen constant. Dit blijkt uit een nieuwe studie.

Brabantse bijenmonitoring 2017-2022 Lees meer

Brabantse bijenmonitoring 2017-2022

15 januari 2024. - In 2017 ging een provinciale monitoring van start van de wilde bijen in Noord-Brabant, die in 2019 en 2022 herhaald is. In 28 gebieden verspreid over de provincie is in deze drie jaren de wilde bijenfauna onderzocht. Over deze drie monitoringsjaren samen is nu een rapportage beschikbaar.

Alle hommels in kaart gebracht Lees meer

Alle hommels in kaart gebracht

9 januari 2024. - Nog pas elf jaar geleden verscheen er een atlas van de Nederlandse wilde bijen, waar ook de hommels bij horen. Door het beschikbaar komen van een grote hoeveelheid recente en historische verspreidingsgegevens was het nu alweer tijd voor een nieuwe verspreidingsatlas van de Nederlandse hommels. Die is onderdeel van het net verschenen themanummer Hommels met nog veel meer informatie over hommels.

Handleiding: zweefvliegenlarven in bladafval Lees meer

Handleiding: zweefvliegenlarven in bladafval

8 januari 2024. - Veel soorten zweefvliegen voeden zich als larve met bladluizen in bomen. 's Winters zijn deze larven te vinden tussen bladafval dat zich ophoopt in bossen en tuinen. De Britse zweefvliegenkenner Geoff Wilkinson heeft een handleiding opgesteld voor het zoeken naar en herkennen van deze larven. Zo hoef je niet tot het voorjaar te wachten met het zoeken naar zweefvliegen. Het is leuk en leerzaam om te doen. 

Een zweefvlieg met toverstafjes Lees meer

Een zweefvlieg met toverstafjes

6 november 2023. - Mooi, zeldzaam en onvoorspelbaar: een begerenswaardige combinatie. Glanszweefvliegen hebben het allemaal. Vier soorten waren er uit Nederland bekend en stuk voor stuk zijn het schoonheden die zich maar zelden laten zien. Nu is daar een vijfde soort bij gekomen: de klimopglanszweefvlieg. 

Binnendijken barstensvol bijen Lees meer

Binnendijken barstensvol bijen

29 september 2023. - Onderzoek naar de insectenrijkdom op binnendijken maakt steeds duidelijker welke sleutelrol deze ‘slaperdijken’ kunnen vervullen in het agrarisch gebied. Met name solitaire bijen en graslandvlinders bereiken soms duizelingwekkende dichtheden. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in De Levende Natuur.

Vlaamse grashommels in kaart Lees meer

Vlaamse grashommels in kaart

Het Vlaamse Natuurpunt heeft informatie over verspreiding, habitat en levenswijze van de grashommel in Vlaanderen samengevat in een nieuw rapport. 

Belangrijke Zuid-Hollandse bijen en bijengebieden Lees meer

Belangrijke Zuid-Hollandse bijen en bijengebieden

25 augustus 2023. - Welke bijensoorten zijn belangrijk voor de Provincie Zuid-Holland? Welke gebieden in deze povincie zijn van bijzonder belang voor bijen? Deze vragen staan centraal in een zojuist verschenen rapport van EIS Kenniscentrum Insecten. Het rapport is opgesteld in het kader van de ambitie om in heel Zuid-Holland toe te werken naar een provinciaal bijenlandschap.

Opgelet: krieltjes in opmars! Lees meer

Opgelet: krieltjes in opmars!

19 juni 2023. - Nee, dit gaat niet over kleine aardappeltjes, maar over zweefvliegen. Klein zijn ze wel: ze meten tussen de 4 en 7 millimeter. Toch zijn het heel aantrekkelijke diertjes met mooie kleurpatronen. Er komt steeds meer gelegenheid om ze te bekijken, want deze zonaanbiddende vliegjes zijn in opmars in Nederland.

Hommels in Keuringsdienst van waarde Lees meer

Hommels in Keuringsdienst van waarde

8 juni 2023. - Televisieprogramma Keuringsdienst van waarde (KRO-NCRV) besteedde een interessante uitzending aan hommels. Het programma gaat vooral over de commerciële inzet van aardhommels voor bestuiving van landbouwgewassen.

Wilde bijen op heidevelden in de verdrukking door imkerij Lees meer

Wilde bijen op heidevelden in de verdrukking door imkerij

24 april 2023. - Het plaatsen van honingbijkasten op heidevelden heeft een negatief effect op het voorkomen van wilde bijen en andere bestuivende insecten op heide. Dit blijkt uit onderzoek van EIS Kenniscentrum Insecten van de afgelopen jaren op heidevelden in Oost-Nederland. Ook blijkt dat meer honingbijkasten meer negatieve invloed hebben.

Bijzondere Belgische bijenvondsten Lees meer

Bijzondere Belgische bijenvondsten

27 maart 2023. - Het is goed om de Belgische bijenfauna in de gaten te houden, want ontwikkelingen daar zijn soms een voorbode van wat ons in Nederland te wachten staat. Aculea, de bijen- en wespenwerkgroep van de Vlaamse natuurorganisatie Natuurpunt, maakte bekend welke bijzondere bijen er in 2022 in België zijn aangetroffen.

Paardenbloem op één, ook in België Lees meer

Paardenbloem op één, ook in België

6 maart 2023. - Wederom staat de paardenbloem op nummer 1 in de hitparade van bloemen voor bijen. Het Vlaamse Natuurpunt zette op een rij welke boemen het vaakst bezocht worden door wilde bijen. De paardenbloem scoorde het hoogst: 130 verschillende bijensoorten bleken deze bloem in België te bezoeken. Dit komt overeen met resultaten uit een vergelijkbaar Nederlands onderzoek, waarin de paardenbloem eveneens op 1 stond met 107 bijensoorten. 

1345678910Laatste