Voor fijnproevers: specialistische lezing over zandbijen
10 februari 2022. - De Vlaamse studiegroep Aculea nodigde zandbijenspecialist Thomas Wood (universiteit van Mons) uit voor een lezing over de Belgische zandbijen (genus Andrena). De lezing is terug te zien op YouTube. Dit leverde veel interessante informatie op over de herkenning en het voorkomen van verschillende soorten, waaruit hieronder een kleine greep.
- Andrena batava - Deze soort is ooit beschreven op basis van Nederlandse materiaal, maar sindsdien bestond altijd verwarring over het onderscheid met A. apicata. Veel auteurs beschouwden deze namen dan ook als behorend tot dezelfde soort. Thomas Wood beschouwt beide taxa als zelfstandige soorten, die mogelijk beide in Nederland voorkomen. Deze kunnen alleen onderscheiden worden op basis van de mannelijke morfologie: mannetjes A. apicata hebben een lange tand aan de basis van de kaak, mannetjes A. batava een korte. Nederlands collectiemateriaal zal opnieuw onderzocht moeten worden om uit te zoeken hoe het met het voorkomen van deze soorten in Nederland zit.
- Andrena pilipes / A. nigrospina - Deze taxa worden onder andere in Engeland als aparte soorten beschouwd en dit is volgens Thomas Wood correct. Herkenning is vooralsnog alleen mogelijk op basis van de mannelijke genitaliën. In hoeverre beide taxa in Nederland voorkomen, moet nader onderzocht worden.
- De lezing gaat uitgebreid in op het genus Micrandrena: de kleine, zwarte Andrena-soorten. Thomas Wood bereidt een nieuwe determinatiesleutel voor en geeft in de lezing bijvoorbeeld informatie over de herkenning van A. pusilla, een soort die volgens hem veel over het hoofd gezien wordt. Verder gaat hij in op de herkenning van A. semilaevis en A. alfkenella. Interessant is ook dat hij geen Belgische exemplaren van A. niveata in de collecties is tegengekomen, een soort die in Nederland toch op diverse plekken voorkomt.
Nieuwsgierige fijnproevers kunnen de lezing hier bekijken en beluisteren.