Actueel

NIEUWS

Structuurvariatie op dijken belangrijk voor insecten

Structuurvariatie op dijken belangrijk voor insecten

3 februari 2025. - Binnendijken zijn plaatselijk bijzonder rijk aan insecten. Daar werd in 2023 op in gegaan in een eerste artikel in De Levende Natuur. Nu is een tweede artikel verschenen waarin wordt toegelicht welke factoren een dijk meer of minder aantrekkelijk maken voor insecten.

Op 85 dijken in het zuidwestelijk zeekleigebied werden bijen, dagvlinders en sprinkhanen geteld en daarnaast eigenschappen vastgelegd van de dijk: abiotiek, vegetatie en omgeving. Door de insectenrijkdom en eigenschappen tegen elkaar af te zetten ontstond een beeld van hoe een insectenrijke dijk er uit ziet.

Voor sommige eigenschappen waren er duidelijke relaties met de insectenrijkdom: bodemreliëf, aanwezigheid van kruiden, structuurvariatie van de vegetatie, openheid van de bodem en struweel. Bij andere eigenschappen werd geen verband gevonden: grondsoort, expositie t.o.v. de zon, hellingshoek en laanbomen. Deze eigenschappen worden echter juist wel vaak in verband gebracht met hoge ecologische waarden op dijken, vooral als het gaat om botanisch beheer.

Fauna lijkt dus niet vanzelfsprekend mee te profiteren van een dijkbeheer gericht op (bijzondere) flora. Variatie in structuur blijkt belangrijker dan tot nu toe aangenomen. Een gevarieerd mozaïek van verschillende (polvormige) grassen, kruiden en struiken, resulteert in een rijker leefgebied voor insecten. Maaien werkt daarentegen homogeniserend. De onderzoekers concluderen dat, voor het realiseren van een leefgebied voor fauna op dijken, beheerders zich het beste kunnen toeleggen op het vergroten van structuurvariatie middels begrazing.

 Lees hier het artikel in De Levende Natuur.

Vorig artikel Zuid-Hollands Bijenlandschap op weg naar 2030: de goede kant op?

Zoeken

Archief