Europese zweefvlieg strijdt tegen Europese wespen in Nieuw Zeeland
1 maart 2021. - 'Limonadewespen' noemen wij ze: de gewone wesp Vespula vulgaris en de Duitse wesp V. germanica. Deze bijnaam danken ze aan de gewoonte van de werksters om in de zomer op limonade en andere zoetigheid af te komen. Dit leidt in Nederland in de komkommertijd steevast over kranten- en radioberichten over 'wespenoverlast'. Deze overlast valt echter reuze mee in vergelijking met de situatie in Nieuw Zeeland.
Beide Europese soorten wespen zijn in de 20e eeuw door menselijk toedoen verzeild geraakt in Nieuw Zeeland. Ze hebben zich daar razendsnel uitgebreid en in sommige delen van het land komen ze nu in hogere dichtheden voor dan waar ook ter wereld. Door het ontbreken van de natuurlijke vijanden kunnen ze hier ongehinderd hun gang gaan. Als generalistische predatoren van met name insecten veroorzaken ze een sterke achteruitgang van diverse inheemse soorten. Dit heeft de Nieuw Zeelanders doen besluiten om de hulp in te roepen van een Europese zweefvlieg: de wespreus Volucella inanis.
De wespreus is een grote, wespachtige zweefvlieg. De vliegen voeden zich, zoals alle zweefvliegen, met nectar en stuifmeel. De larven hebben echter een unieke levenswijze: het zijn specialistische predatoren (of eigenlijk: parasitoïden) van wespenlarven, met name van de gewone wesp en de Duitse wesp. Deze eigenschap maakt ze geschikt als biologische bestrijder van limonadewespen. Deze zweefvlieg gaat in Nieuw Zeeland uitgezet worden om de ongewenste exoten terug te dringen. Hierbij krijgt hij hulp van de waaierkever Metoecus paradoxus, eveneens een specialistische vijand van de wespen.
De toekomst moet leren of de introductie van de wespreus in Nieuw Zeeland het gewenste effect heeft op de limonadewespen aldaar.
Lees hier meer informatie over het initiatief van de Nieuw Zeelanders, met fimpjes van de zweefvliegenlarven in de wespennesten.
Lees meer over de wespreus in Nederland op pagina 336 van het boek De Nederlandse zweefvliegen.