Actueel

NIEUWS

Bijendiversiteit belangrijk voor blauwe bessen

Bijendiversiteit belangrijk voor blauwe bessen

30 augustus 2016. - Van appels wisten we het al, maar nu is ook duidelijk dat de blauwe-bessenteelt gebaat is bij een hogere bijendiversiteit. Het Louis Bolk Instituut deed onderzoek in Limburg naar de effecten van verschillende aantallen en verschillende soorten bijen op de oogst van blauwe bessen. 

Zonder bestuivers daalde de opbrengst met 80%. Bij een minder optimale bestuiving daalde deze met 30%. De meest optimale bestuiving trad op bij een mix van verschillende soorten bestuivers. De honingbij zorgde met zijn hoge aantallen voor een goede vruchtzetting. Daarnaast bleken metselbijen en bosbesbijen (een bijensoort gespecialiseerd in bos- en blauwe bessen) voor een hoog vruchtgewicht te zorgen. Hoe meer verschillende soorten bijen er op de blauwe-bessenbloemen vlogen, hoe beter de vruchtkwaliteit werd. 

De metselbijen verzamelden niet of nauwelijks stuifmeel op de bloemen van blauwe bessen, maar wel bezochten zowel de mannetjes als de vrouwtjes de bloemen voor de nectar. Blijkbaar is dit nectarbezoek ook gunstig voor de bestuiving.

De onderzoekers merken op dat de diversiteit aan bijen in de blauwe-bessenpercelen laag is. Dit komt doordat de omgeving ervan weinig natuurlijke habitat bevat. Dit is te verbeteren door meer bloemrijke vegetatie en nestelgelegenheid in de omgeving aan te brengen. Zo neemt de bijendiversiteit toe en zijn de telers minder afhankelijk van het bijplaatsen van honingbijen. 

Lees hier het persbericht van het Louis Bolk Instituut. 

Download hier het hele rapport.

Zie hier voor eerdere onderzoeken met vergelijkbare resultaten.
Vorig artikel Radarstudie onthult grote verschillen in gedrag aardhommels
Volgend artikel Bedrijventerrein Zoeterwoude wordt bijvriendelijk

Zoeken

Archief