Bijen?
Kniksprieten Microdon zijn bolle, harige zweefvliegen met lange, geknikte antennen. Ze lijken door deze kenmerken sterk op bijen en vooral in de vlucht kan het lastig zijn om ze hiervan te onderscheiden. In tegenstelling tot bijen hebben kniksprieten echter geen kaken en slechts één paar vleugels.
Naaktslakken?
De larven van kniksprieten zijn zachte, halfbolvormige diertjes zonder duidelijke segmenten. Ze lijken wel wat op naaktslakjes. In het popstadium ontwikkelen ze bovendien twee uitstulpingen aan de voorzijde, die doen denken aan de gesteelde ogen van slakken. Niet zo vreemd dus dat larven van kniksprieten in het verleden door vier verschillende biologen beschreven zijn als nieuwe soorten naaktslakken!
Mieren?
Kniksprietlarven leven in mierennesten. Voor de mieren is dat niet zo fijn, want hun voedsel bestaat uit mierenlarven en -poppen. De mieren hebben echter niets in de gaten, want de kniksprietlarven ruiken hetzelfde als de mieren (chemische camouflage).
Meer lezen over de biologie van kniksprieten? Zoek ze op in het boek De Nederlandse zweefvliegen (in de soortbesprekingen op pag. 252), of klik hier voor een Engelstalig overzicht.