Kaal
Niet alle bijen zijn sterk behaard. Veel koekoeksbijen zijn zelfs behoorlijk kaal. Wespbijen, bloedbijen en lijken door hun zwart met geel of rode kleurpatronen meer op wespen dan op andere bijen. Het kan lastig zijn om ze van graafwespen te onderscheiden. Graafwespen hebben echter vaak een 'snorretje': een bandje van zilver- of goudachtige beharing tussen de ogen aan de voorkant van de kop. Koekoeksbijen hebben dit niet.
Koekoek
Koekoeksbijen heten koekoeksbijen omdat ze zich gedragen als een koekoek. De vrouwtjes bouwen zelf geen nesten, maar leggen hun eieren in de nesten van andere bijen. Op een onbewaakt moment sluipt een koekoeksbij een nest van een andere bij binnen, legt er een ei in en maakt zich snel weer uit de voeten. Als ze dit goed doet, heeft de 'gastheer' (de bij die de dupe is van de koekoekspraktijken) niets in de gaten en kan de larve van de koekoeksbij zich ongestoord te goed doen aan de voedselvoorraad.
Gastheren
Er komen in Nederland vele tientallen soorten koekoeksbijen voor, waaronder wespbijen Nomada, viltbijen Epeolus, bloedbijen Sphecodes en kegelbijen Coelioxys. Sommige soorten zijn gespecialiseerd op één bepaalde gastheer. Zo parasiteert de kortsprietwespbij Nomada fucata alleen bij de grasbij Andrena flavipes. Andere soorten hebben een breder 'gastheerspectrum', zoals de gewone kegelbij Coelioxys inermis, die bij verschillende behangersbijen parasiteert. De bosbloedbij Sphecodes ephippius beperkt zich zelfs niet tot één genus, maar parasiteert zowel bij verschillende soorten zandbijen als bij diverse groefbijen.
Er zijn ook koekoekshommels. Voor meer informatie hierover zie Hommels.